In Spanje vinden vrijwel alle feesten hun oorsprong in religie. Het San Juan feest is verbonden met Johannes de Doper.

De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Het feest wordt gevierd tijdens de nacht van 23 op 24 juni.

 

Rond dit feest zijn kun je veel tradities beleven, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voorchristelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende. Het Sint-Jansvuur is ook zo’n vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper.

 

In Almería is het traditie om om middernacht de ogen nat te maken of te zwemmen in de zee om zo de volgende dag schoon en fris te beginnen.

 

En dat is een verwijzing naar de doop.

 

De doop

 

Vuil als vet, zweet, zout en vieze beestjes zoals bacteriën en al het andere dat aan je is gaan kleven gedurende de dag, was je weg met zeep. Doe je het niet, dan zou je vervuilen en ziek kunnen worden.

 

Door iemand te dopen - onder te dompelen of te besprenkelen met water - wordt symbolisch uitgedrukt dat iemand 'schoongewassen' wordt van 'spirituele vervuiling', je zonden.

Dopen is derhalve te beschouwen als spiritueel wassen en reinigen.

 

Als kind ben ik gedoopt. En ik heb heel lang niet begrepen waarom zo'n handeling waardevol kan zijn. Ik was een baby. Moest ik toen al 'schoongewassen' worden van zonden? 

Als kind had het nog geen betekenis, voor mij als volwassene des te meer.

 

Maar daarvoor moest ik eerst het begrip zonden herdefiniëren.

Zonden zijn dan niet de 'vreselijke' misdaden die je begaan hebt en waar je boete voor moet doen opdat je niet eeuwig in de hel zult branden. Ik gruwel nog steeds bij deze bangmakerij die vanaf de kansel werd gepredikt.

Maar zonden kun je ook zien als emotionele schade die je onvermijdelijk oploopt in het leven. Zie het als geestelijke ballast - pijn, verdriet, berouw, spijt, schuldgevoel, wrok, woede. Gevoelens die je kunnen verwonden en die dus opgeruimd moeten worden.

 

Net zoals douchen moet ik regelmatig mijn gedachten 'schoonwassen' om averij door negatieve gedachten te voorkomen, 'stemmetjes' met slechte adviezen de mond te snoeren en de schadelijke gevolgen van trauma's, hoe groot of klein ook, te neutraliseren.

Zo kan ik mijn geest gezond houden.

 

Dat gaat natuurlijk niet met zeep. Maar ik wil die negatieve gedachten wel 'om zeep helpen' voordat ze inslijten en een patroon gaan vormen waarmee ik me mogelijk vereenzelvig.

 

Maar hoe? Als zeep voor de geest niet helpt wat is dan het reinigingsmiddel?

 

Rituelen

 

Een mooi ritueel van het San Juanfestival is dat mensen om middernacht de ogen nat maken zodat ze weer een frisse blik hebben. Ze 'dopen' dus hun ogen om met een vrije blik, los van 'oude zienswijzen', de wereld te bezien en om aan een nieuw seizoen, de zomer te beginnen.

 

Een zelf bedacht ritueel is de 'Blije dennenappel'. Ik heb een aantal dennenappels goud gespoten en elke avond schrijf ik op een minuscuul papiertje mijn 'belangrijkste' gedachte en steek die in de dennenappel samen met een bloemzaadje.

Als de dennenappel verzadigd is met 'gedachtebriefjes' en zaadjes, stop ik die in de grond zodat die kan transformeren in prachtige bloemen vol van kleur en leven.

 

Het helpt mij om de maalstroom, die eeuwige cirkel van de interne monoloog te doorbreken en van mij af te schrijven.

 

 

Johanna de Doper

 

Kunst maken is een andere manier om de dialoog met mezelf aan te gaan en nieuwe richtingen te onderzoeken.

 

Geïnspireerd op het verhaal van Johannes de Doper is deze foto ontstaan.

Het is een vrije interpretatie waarbij de achtergrond met de religieuze verwijzingen een willekeurig behangetje had kunnen zijn.

En Johanna is een meisje dat haar zusje 'doopt' met blauwe haarverf.

 

 

Foto Simone Henken

 

Spirituele workshops door Corrina Busch

 

Cursus Symboliek in portret en landschap