Een nieuwe Avant-garde kunststroming

 

Gloedvolle toespraak door Job Ubbens, kunstkenner en CEO van veilinghuis Christie's bij  opening van de tentoonstelling Remastered Art in Laren.

 

"Zoals de meeste hoofdsteden onlosmakelijk met water, een rivier, de oceaan, verbonden zijn, kan ik geen kunstenaar noemen die niet door voorgangers geïnspireerd is of die niet op de brede schouders van de kunstgeschiedenis stut.


Het is de derde wet van NEWTON : actie is reactie. In de kunstgeschiedenis houdt dat in dat de ene stilistische beweging een reactie is op de volgende ; bijvoorbeeld in de 19e eeuw is de Romantiek een respons op de Verlichting, het Impressionisme een gevolg van het Realisme . Ze volgen elkaar op en kunnen eigenlijk ook niet zonder elkaar.

De facto bestaat er geen Heden zonder Verleden.

Confucius zei het al :

“Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart mag een leraar van anderen zijn”

 

En auteur Hettie Judah beweert in haar recente boek ‘How not to exclude artists mothers ( and other parents) ”  Every Generation rewrites the past in its own image !

En dat is precies wat hier gebeurt. Oude kunst en antiek, een beetje verwaarloosd en achtergesteld misschien , krijgt door Swopart een nieuwe kans, een nieuw leven , een nieuwe adem, een nieuwe toekomst. Dat noemen ze met een solide term Remastered Art , voorwaar een spannend en avontuurlijk concept.

 

Hoe dan? Hoe gaat een en ander in zijn werk?

 

Arianne van der Meulen en Frederique Winterink hebben weer eens de handen in een geslagen en zijn op de proppen gekomen met dit bijzondere levensvatbare format. Ze hebben een platform gemaakt waar heden en verleden samenkomen.

Zij bieden een diverse collectie van oudere schilderijen, ceramiek en textilia aan, die ze dan ook echt overal vandaan halen, en laten die door toonaangevende kunstenaars zoals Kika Notten, Marjolein Knottenbelt en Cees van Rutten e.a. bewerken.

 

Zo transformeerde de schilder Olav van Lede een oubollig traditioneel stilleven met vruchten waarbij hij de appel als symbool van NY laat staan en zelfs uitlicht in een schilderij met een sappige hotdog , de Amerikaanse delicatesse bij uitstek .

Het effect is vervreemdend en tegelijkertijd spectaculair.

 

De hier geëxposeerde werken zijn een samengaan van oude en nieuwe meesters waarmee een totaal nieuw en verbluffend hedendaags kunstwerk ontstaat; creatief, humoristisch, speels, serieus en knap vervaardigd en decoratief.

En het prachtige van dit alles is dat het leven van de oude kunstwerken op een duurzame en innovatieve wijze wordt verlengd.

De circulaire economie ten top en een beetje zoals de Mark and Clark Band in hun superhit uit 1977 ‘Worn Down Piano’ bezingen: “ And the piano cries out ; let me play once for you... “

 

Remastered Art zorgt ervoor dat de oude kunsten weer herboren worden. Een nieuwe Renaissance staat ons te wachten. En U bent daar nu getuige van.

De artistieke, vernieuwende en veelal markante kunstwerken zijn vandaag nog voor relatief betaalbare prijzen te koop, in de prijsklasse van € 500-2000 .

 

Wat is er mooier dan een nieuw perspectief te realiseren? Je hebt altijd een keus. Er is altijd hoop.

En ook voor afgedankte kunst is een second life mogelijk.

 

En de dichter Joseph Brodsky stelde het al nadrukkelijk vast: “het verleden terughalen en het heden vasthouden.”

Swopart geeft het ook nog eens een bloeiende toekomst.

 

Engelse versie Simonehenkenfotografie.com