Cyanotypies, chemogrammen and rozen

analoge fotografie technieken

Cyanotype, chemograms en rozen

Wat hebben cyanotypies, chemogrammen en rozen met elkaar te maken?

Dat kom je te weten in deze kunstweek. Je maakt:

  • klassieke cyanotypies met planten
  • cyanotypies met negatieven en positieven
  • natte cyanotypies
  • lumen en cyanolumen
  • chemogrammen met planten en zonlicht
  • anderen alternatieve analoge fotografie technieken

Je leert afbeeldingen in te kleuren met natuurlijke kleurstoffen, zoals thee en koffie. Je maakt anthotypes met kurkuma, rozen of spinazie om je kunstwerk een levendige uitstraling en een eigen signatuur te geven.

We gaan naar het strand met een geïmpregneerd stuk katoen of papier om een cyanotypie te ontwikkelen met zeewier. Laat de zon en de golven, de belichting het artistieke resultaat bepalen.

Er zijn zoveel mogelijkheden om deze technieken te combineren. Bleken, verven, kleuren.

Het belooft een week vol experimenten te worden met de chemicaliën voor cyaanachtige en natuurlijke kleurstoffen.
Aan het eind van de week ga je met veel nieuwe ideeën naar huis.

--

In Lubrin, Andalusië, Spanje maken we het ons gemakkelijk in Casa de Arte di Simone, waar we een week zullen verblijven om te genieten van Spaans eten, op tournee te gaan om het platteland te verkennen, maar vooral om geweldige kunstwerken te maken,

Op onze wandeltochten door het Spaanse platteland verzamelen we bloemen en kruiden. Dat is het materiaal om kunstwerken te maken. We maken foto's van het indrukwekkende landschap.

We bezoeken lokale markten om fruit, groenten en kruiden te verzamelen om kleuren uit te halen.
Je leert kleuren met deze natuurlijke producten zoals kurkuma, bietensap, spinazie, citroen, bosbessen, aardbeien, wortel, groene thee, koffie en cacao.

Wieneke de Leeuw is een eigenzinnige kunstenaar met originele ideeën. Ze omarmt het experiment en neemt je mee op haar artistieke reizen.

Wieneke de Leeuw, visual artist

Wieneke de Leeuw

Persoonlijke verhalen hebben mij altijd gefascineerd en geïnspireerd. Uiteindelijk heb ik er mijn werk van kunnen maken als creatief therapeut. In 2017 werd ik ineens aan beide kanten doof. Om mijn leven een positieve wending te geven ben ik Fotografische Vormgeving gaan studeren.

Ik ben afgestudeerd met mijn bloemstillevens van de Wilde Kievitsbloem. Ik begon te experimenteren met chemigrammen en zocht naar nieuwe, artistieke effecten om deze bloemen te portretteren. De textuur van de afbeeldingen verwijst naar de vlekken op de pagina's van oude Herbaria en de originele kleuren geven het een warme authentieke sfeer.

Op dit moment werk ik aan mijn boek dat zal worden vormgegeven door de bekende boekontwerper Sybren Kuiper.

https://wienekedeleeuw.nl/bloemen-stillevens/


ART WEEK

Volg verschillende kunstlessen van Wieneke de Leeuw. Zij zal de hele week aanwezig zijn om te helpen en antwoord te geven op al je vragen.

Maak begeleide wandeltochten om meer te weten te komen over dit rijke, culturele land en verzamel typisch Spaanse kruiden en bloemen voor je kunstwerken. Bezoek natuurresort Cabo di Gata en mini-Hollywood. De natuur is geweldig.

Bezoek lokale markten. Geniet van het hagelwitte strand bij Mogacar, het is slechts 40 minuten rijden door de bergen.

Ga mee op een rondleiding naar de pueblos blancos, ga heerlijk dineren en leer anthentieke paëlla te koken van onze lokale kok Marieluz.

Maak veel foto's en verander ze in negatieven om cyanotypies te maken.

Voordat je naar huis gaat presenteer je je werk aan elkaar, de lokale gemeenschap en kunstenaars.

Je gaat geïnspireerd, opgeladen en met heel veel mooie kunstwerken naar huis.

Included

Verblijf: 7 nachten in Casa de Arte van Simone

Welkomdrankjes met tapas

Lessen van Wieneke de Leeuw en personal coaching gedurende de week.

Chemicaliën, foto en aquarelpapier, plus 10 passe-partouts.

Ontbijt, lunch en diner

Guided tours

Cano and snorkle trip Gabo di Gata

Presentatie met drankjes en tapas

Not included

Vliegtickets en autohuur

Verzekeringen

Extra foto en aquarelpapier


Information

Art week: 10 tot 17 februari 2024

Lubrin, Spain

Wieneke de Leeuw

Host Simone Henken

max 8 deelnemers

Huisdieren toegestaan

1850,-

Als je liever in een andere accommodatie verblijft of je woont in Spanje en je wil de tours niet bijwonen, dan ben je van harte welkom om alleen aan de training deel te nemen.

€795,- incl vat. Alleen voor de training inclusief fotomateriaal en presentatie met drankje en tapas.

Story's

Vlak voor Corona was ik in China en ervoer ik de dichte mist in de bergen, die maanden kan blijven hangen. Plots brak ze open, legde haar omgeving bloot en sloot meteen weer. Gelukkig had ik mijn camera klaar. Deze foto is belangrijk geweest voor deze serie.

Mist geeft me een ander gevoel; Ze legt een deken over het landschap. Als slechthorende ervaar ik dat de mist mijn gehoor nog meer dempt. Deze gevoelens wil ik vertalen naar Hollandse Landschappen. Hiervoor heb ik de elementen van de Chinese schilderkunst, Shan Shui, onderzocht en toegepast in het Nederlandse landschap. Shan Shui staat voor de woorden bergen en water. Samen betekenen ze landschap.

Helaas hebben we geen bergen in Nederland, maar ik woon niet ver van Soesterduinen en heb deze specifieke sfeer en unieke bomen als uitgangspunt genomen.

De mist vervaagt de storende elementen in de omgeving, waardoor de gefotografeerde bomen goed tot hun recht komen. Het dempende gevoel op mijn gehoor ervaar ik niet alleen fysiek, maar heeft ook invloed op mijn gevoel.

Ik visualiseer Shan Shui van mijn gedempte gehoor in mijn Hollandse landschappen.

------

Ik heb veel geëxperimenteerd met printen op verschillende houtsoorten. Het resultaat is een vervreemdend effect. In eerste instantie lijkt de afbeelding op een print van planten, pas als je goed kijkt zie je dat dit borduursels zijn. Meer fotografen hebben zo'n effect gebruikt, zoals Joan Fontcuberta, die planten uit allerlei materialen samenstelde.

Van de borduursels heb ik een voelboek gemaakt, zodat ook blinden en slechtzienden kunnen ervaren wat er op de prints staat.
Mei 2021 had ik een prachtige expositie in de Hortus in Leiden.